Afgezant en afgezant zijn van Allah

Afgezant (dus ook een profeet) betekent dat iemand, zonder enige recht te beheren (uit eigen wil), spraken van iemand aan iemand anders de informatie overbrengt zoals hij die heeft gekregen.
Vertegenwoordigen en volmacht of beheerder zijn begrippen die van tijd tot tijd dezelfde betekenissen kunnen hebben als afgezant, heeft afgezant als een duidelijke betekenis dat bij gezant absoluut geen recht bestaat om te beheren
(geen gezag heeft om iets aan toe te voegen of dergelijke).
Daarom hebben de afgezanten taken en hun taken moeten ze uitvoeren zoals ze die hebben, zijn afgezanten niet verantwoordelijk omtrent hun taken.


Profeten (afgezanten) zijn vanaf het moment dat ze geweten worden, zowel tussen de mensen als tussen de mensen en de Rab (Allah) altijd als een gewaarwording beschouwd met taken, maar soms onderschat (niet serieus) en soms serieus genomen. Het niet serieus nemen van profeten wat overeenkomt dat afzender (Allah) ook niet serieus genomen wordt, hetgeen ook betekent dat wanneer wel serieus genomen wordt dat afgezanten namens wie ze het doen, ook wel serieus genomen worden.
De door de mensen zelf gestuurde afgezanten worden meer geaccepteerd dan de afgezanten van Allah. Uit de geschiedenis van de profeten is geen enkel informatief tegendeel genoteerd.


Omdat mensen zwak en machteloos zijn, hebben ze meer de neiging naar vermoedens in plaats van bewust verstand te gebruiken (Sebe 34/28), hebben ze meer de richting gekozen van verbeeldingen (fantasie enz.) en deze als een leer
aanschouwt “Zij (die moesjrieks, ontkenners) doen niets dan achter hun vermoedens aan te gaan  (door zonder bewijs). Terwijl vermoedens geen plaats in kan nemen (en geen enkel waarde heeft) van de waarheid (hoe aandacht trekkend en verguld het ook is of lijkt). Ongetwijfeld weet Allah alles over wat zij doen (tot de details en zal hun zeker bestraffen). (Daarom, wat jullie in dit geval moet doen is, is het vermijden van al deze vermoedens en vooroordelen en zich richten tot de boek van Allah en deze op een serieuze wijze onderzoeken, want dan pas kan de waarheid achterhaald en gezien worden).” (Yoenoes 10/36)
Wanneer mensen naar elkaar of wanneer Rab (Schepper, Heer, Bestuurder) afgezanten stuurt voor de mensen om ze te waarschuwen, zijn er bepaalde gemeenschappelijke eigenschappen tussen beide.

Wanneer mensen een afgezant sturen naar iemand anders dan sturen ze een vertrouwelijke, tenminste dragen ze er zorg voor dat deze vertrouwelijk is.
Zo heeft onze Heer (Allah) wanneer Hij een afgezant kiest, er zorg voor gedragen hem te vertrouwen en dat de gezonden iemand ook Hem kan vertrouwen.
Het is absoluut verplicht om te zeggen dat de afgezanten onder de vertrouwelijke mensen gekozen worden.
Ze moeten zodanig essentieel vertrouwelijk zijn, wanneer die als afgezant gekozen gaat worden, de vertrouwen kan winnen die hem gekozen heeft en dient ook de vertrouwelijke standaarden als eigenschappen in zich te dragen
tot welke volk, gemeenschap hij is verzonden.
Het is van uiterste belang dat beide partijen (zowel de afzender als de ontvanger) de vertrouwen heeft bereikt, is een must voor een afgezant.
Het is noodzakelijk dat de afgezanten een gezonde geest bezitten, net als iedereen een normaal iemand zijn. Dus dient hij geen eigenschappen te hebben wat bij anderen niet tegenkomen en onbekend zijn, maar dient standaard
eigenschappen te bezitten waarbij anderen ook weten, kennen en waarde kunnen hechten. Het is belangrijk dat ze gewoontes hebben zoals oprecht zijn, niet ontrouw zijn, dat ze van mensen houden, dat hij goedhartig is en goede bedoelingen heeft (niet jaloers zijn).
De eigenschappen zoals deze en andere punten is belangrijk waarin hij wordt verzonden, maar ook voor de afgezant is dit belangrijk om zijn profeetschap te kunnen verwezenlijken. Hij dient scherpzinnig, gul, moedig, oprecht,
rijp te zijn en moet een persoon zijn die geen zwak vertoont waarbij in dagelijkse leven alle kanten verbuigt kan worden. Is rijp en weet wat ie wil, tenminste is serieus en loopt niet achter goedkope genoegen aan.
Met deze eigenschappen, wekt hij vertrouwen op waarin hij is verzonden.
Afgezant is een opdracht ontvangende, dus een taak uitvoerende (belastende). Daarom is hij gebonden aan de wil van de opdrachtgevende.
Is verplicht de opdrachtgevende tevreden te maken. Want, hij heeft de opdracht van hem gekregen. Al zijn verantwoordelijkheden hebben betrekking op de taken die hij krijgt. Met de verantwoordelijkheden die hij heeft, is hij allereerst en absoluut verantwoordelijk tegenover de opdrachtgever. Het tevreden stellen van de opdrachtgever is alleen mogelijk wanneer hij de besluiten richting
de wil van Hem volgt. Als hij moet vrezen dan dient hij voor zijn opdrachtgever te vrezen.