Verhevenheid

Waarom heeft Allah gezegd dat de Israëlieten gekozen zijn boven de andere volkeren of dat ze verheven waren?
In de Koran wordt deze kwestie, de verhevenheid, zo vermeld (er zijn nog meer soortgelijke verzen);

H. de Rund (al bakara) 124. (Gedenk eens wat Allah tegen jullie aartsvader Abraham beloofde) Herinner, destijds toen zijn Rab (Allah), Abraham met sommige woorden (bevelen en verboden) beproefde. Hij vervulde die woorden uit (en rondde de test met succes af). Allah zei (nadat Abraham de test goed afgerond had met volle onderdanigheid): “ Ik zal je (geestelijke) leider maken van de mensen.” Abraham zei (en bad tot Allah):” maak ook (geestelijke) leiders uit mijn nakomelingen.” Allah zei hierop: “ (Leiderschap zijn vergt een verdienste en bekwaamheid, geen enkel classificatie en of afkomst, nakomeling zal bevoordeeld, bevoorrecht worden. Daarom) Mijn belofte (betreft en geldt alleen voor diegenen die de leiderschap verdienen om de Islam staande te houden zoals jij dat gedaan hebt en) is niet geldig voor de despoten (ontkenners, ook al zijn zij van jouw nageslacht, want niemand is bevoorrecht, behalve de moemins zoals jij en diegenen die jouw als een goede voorbeeld aannemen en alleen Allah dienen, gehoorzamen, alle vormen van deelgenoten toekenningen aam Allah vermijden, zullen natuurlijkerwijze bevoorrecht worden).”

125. (Daarom, diegenen die beweren Abraham te volgen dienen deze te herinneren) Destijds maakten Wij de Kaba een verzamelplaats en een veilige (heilige) gebedsruimte (een oord) voor de mensen en bevolen; (O mensen! Als bewijs om aan te tonen dat jullie vervolgers van Abraham zijn, hem als de geestelijke leider aannemen) Verander de plaats van Abraham (waar hij bij Kaba salat uitvoerde) tot een gebedsruimte (en neem Abraham als voorbeeld aan om net als hem de tawhied levensbeschouwing de Islam te praktiseren om de  tevredenheid van Allah te winnen en net als Abraham de beproeving, test met succes af te ronden).” Weer bevolen Wij (destijds) Abraham en Ismael als volgt: “Houd Mijn huis (Kaba) schoon (gezuiverd van alle vormen van sjierk, afgoderij) voor diegenen die omloop (tavaf) doen (om de Kabe heen lopen), die alleen willen bidden (met alleen de gedachte hoe beter Allah te kunnen dienen, die zelfkritiek doen) en ook voor diegenen die buigen en knielen (om salat uitvoeren als bewijs om de trouwheid, onderdanigheid aan Allah te tonen, zoals Zijn dienaar de eerwaardige Abraham ook deed).”

126. Toen bad Abraham (en zei): “O mijn Rab! Maak deze oord veilig. Gun aan de mensen overvloed aan levensonderhoud die innig uit hart in Allah en in het hiernamaals geloven die op deze gronden zullen blijven leven.”

Allah (geeft als reactie hierop):(Wees gerust! Niet alleen moemins maar) Ook diegenen die (Mijn verzen aanhoudend) zullen blijven ontkennen zal Ik voor een korte duur (op de aarde) laten profiteren (van de gunsten). Maar later zal ik die naar de hel slepen. Wat is de hel een slechte eindbestemming!”

127. Nadat Abraham samen met (zijn zoon) Ismael de muur fundament van Kaba verhoogden (met de bedoeling bouwden om tot Allah te bidden) baden zij (tot Allah en zeiden):”O onze Rab! Accepteer deze gemaakte werkzaamheid (dat wij gebouwdhebben om uw tevredenheid te winnen). Ongetwijfeld hoort u onze gebeden en weet onze plannen.”

127. Zoals vermeld is in de hoofdstuk Alu imran (familie van Umran) 96, werd de plaats van de Kaba dat als eerste is gebouwd voor de mensen om te bidden, maar door de tijd heen verdween de plaats waar die werd gevestigd wegens diverse rampen, gebeurtenissen. De Kaba werd als eerste gebouwd in de periode toen profeet de eerste mens Adam leefde. Weer vermeld in de hoofdstuk de Bedevaart verz 26 wordt de plaats van Kaba door Allah bekend gemaakt aan Abraham. Vervolgens zoals vermeld is in deze verz begonnen de eerwaardige Abraham en zijn zoon de eerwaardige Ismael met het bouwen, het verhogen van de muur van de Kaba. Het feit dat Ismael samen met zijn vader de Kaba bouwt,  laat zien dat Abraham hun samen met zijn vrouw Hadjar naast de Kaba heeft laten vestigen. Daarnaast bewijst dit dat niet de Rotskoepel/haramalsharif in Jerzualem gevestigde mescidul Aksa/ niet de eerste tempel is dat gebouwd werd maar Mescdul Haram/Kabe gebouwd werd nadat de mens is ontstaan.  

128. (Abraham gaat door met gebed tot zijn Rab Allah) “Onze Rab! Laat ons (mij en mijn eerst geboren zoon Ismael) personen zijn die alleen tegenover U onderworpen (moslims) zijn (met alle innig en oprechtheid). Laat ook uit onze nakomelingen generaties ontstaan die met alle innigheid uit hart tot u onderwerpen (moslims) worden. Leer ons hoe U te aanbidden (betreffende bedevaart en andere aanbiddingen gedaan moeten worden, omdat de plaats waar hadj en Umre gedaan moesten worden verdwenen waren). (O onze Rab Allah!) Accepteer ons berouw. Want ongetwijfeld accepteert U innig uit hart gedane berouw, (niemand anders maar) alleen U bent grenzeloos goed (barmhartig) en genadig.

129. “Onze Rab! Stuur (weer uit onze nakomelingen) aan hun profeten die Uw verzen voorlezen, de boek (de bepalingen wat hierin staan verteld) en wijsheid leert (zowel in betekenis als boodschappen, maar ook hoe zij deze boodschappen in leven moeten overbrengen) en (op deze wijze) hen zuiver houdt (als een pantser beschermdtegen sjierk en zondigen). Want ongetwijfeld bent U alleen eindeloos Machtig (en perfect met al Uw werkzaamheden) en bij elk oordeel (alles gepast en) doeltreffend doet (met Uw grenzeloze kennis en wijsheid).” (Dit is de levensbeschouwing van jullie aartsvader Abraham waarvan Allah tevreden mee is, dit is de Islam, en diegenen die zich onderwerpen zijn moslims zoals de eerwaardige Abraham en alle andere profeten, vrede zij met hen)

130. (In dit geval) Wie is er zo dwaas (en het gezonde verstand kwijt geraakt) dan diegenen die de rug toekeren van Abraham ‘s levensbeschouwing (geloofssysteem, dat volledig gezuiverd is van sjierk en alle rommel daarvan). Ongetwijfeld hebben Wij Abraham op deze aarde gekozen (als een profeet wegens zijn verantwoordelijke, oprechte gedrag). Ook in het hiernamaals zal hij tussen de goeden (dienaren) bevinden (die net als hem volgens de doel van het bestaan een leven leidden en naast Allah niets of iets als een god aannamen en alle vormen van afgoderij op de grond smeten en de volgelingen die dienen dat op dezelfde wijze te doen).

131. Want toen zijn Rab tegen hem zei: “Onderwerp je (wees moslim, voer mijn bepalingen op)”, (gaf) hij (als antwoord): “Ik onderwerp me (zonder twijfel volledig, innig uit hart) tot de Rab van het universum (en zal een verantwoordelijke leven leiden dat volgens de doel van het bestaan zal zijn).

132. Abraham adviseerde (beval) dit (Islam, de enige geloofssysteem waarvan Allah tevreden zal zijn) ook aan zijn zonen (Ismael en Isaac). Ook Jacob (adviseerde op dezelfde wijze zijn zonen dezelfde geloofssysteem aan te nemen dat hij van zijn opa Abraham meekregen had en zei):”Mijn zonen! Allah heeft voor jullie deze (Islamitische) levensbeschouwing (Tawhied geloofssysteem) gekozen. (Daarom, zolang jullie leven neem deze tawhied geloofssysteem aan en) Verlaat deze wereld als een moslim (tot jullie laatste adem).”

133. (O Joden! Daarom) Waren jullie (destijds persoonlijk) erbij toen Jacob op sterftegebed lag en al zijn zonen verzamelde en toen vroeg: “(O mijn zonen! Vertel mij eens) Wie zullen jullie na mijn sterfte aanbidden”, (als reactie) zeiden zij: “Wij zullen uw God (Allah) en de enige ware God dat Abraham, Ismael en Isaac aanbaden (als de enige God en zullen absoluut geen afgoderij plegen). (Laat staan dat) Wij zijn innig uit hart tot Hem onderworpen (moslims, en wij zullen ons wil en lusten niet vergoddelijken!). (Aangezien en ongetwijfeld waren jullie joden er toen niet bij toen dit gesprek plaatsvond. Maar, hoe durven jullie dan te beweren dat jullie geloofsovertuiging dezelfde en gelijk is dan hun? Is dit geen belastering tegen jullie voorouders?!)